Home Inspiration De voors en tegens van interactief webontwerp

De voors en tegens van interactief webontwerp

by John Mayer

Webdesign verbetert in een snel tempo. Elk jaar komen er meer en meer nieuwe ideeën en oplossingen beschikbaar. Daarom moet je als ontwerper echt de tijd nemen om te leren welke mogelijkheden elk type ontwerp biedt. Een van de meer opwindende manieren om websites te maken is het implementeren van interactief webdesign. Het biedt de gebruiker de volledige digitale ervaring en betrekt hem of haar om op een meer persoonlijk niveau contact te maken. Maar, zoals met alles, zitten er ook aan dit verhaal twee kanten. Dus voordat u besluit deze aanpak toe te passen, zorg ervoor dat u eerst de voors en tegens van interactief webdesign begrijpt.

Web Ontwerp Technologieën en Strategieën

Website ontwikkeling vereist veel verschillende technologieën en strategieën. Bij het bouwen van websites of apps zijn er twee belangrijke benaderingen die je kunt kiezen – human-centered design en UX centered design. Welke aanpak je ook kiest, je kunt ze altijd statisch en interactief maken.

De statische omgeving vertegenwoordigt een website die de gebruiker in staat stelt om door de inhoud te bladeren in een bekend patroon, terwijl met een interactieve omgeving, je de gebruiker daadwerkelijk betrekt bij de website. Er zijn genoeg prachtig gemaakte interactieve websites. Enkele voorbeelden hiervan zijn APPS, Webflow, en Cyclemon websites. Dus, als je ooit wat inspiratie nodig hebt over hoe je een interactieve website maakt, neem dan zeker een kijkje bij hen!

De voordelen van interactief webdesign

U zult merken dat veel voordelen van interactief webdesign kunnen worden geïmplementeerd met behulp van de statische aanpak. Echter, ze creëren een compleet andere ervaring voor de gebruiker. Interactieve web design wordt vaker gebruikt voor educatieve, zakelijke en entertainment doeleinden. Als zodanig kan het waardevolle gegevens bieden.

1) Het betrekt de klant

Interactief webdesign houdt uw klanten bezig en betrokken met de website. Het zorgt voor een hogere vorm van communicatie, waarbij de klant meer moet doen dan alleen uw website bekijken. Bovendien kunnen klanten opmerkingen achterlaten om u te laten weten hoe hun ervaring was. Door deze gegevens te analyseren, kunt u aan de hand daarvan werken aan noodzakelijke verbeteringen.

De voors en tegens van interactief webontwerp

2) De ervaring is persoonlijker

Wanneer een gebruiker een paar eenvoudige persoonlijke vragen worden gesteld, bereikt die webervaring een heel ander niveau. Het creëert een gevoel van iemand die er daadwerkelijk is aan de andere kant en met je communiceert. Dat is heel anders dan bij statische websites, waar je gewoon door de inhoud kunt bladeren die vrijwel altijd hetzelfde is.

3) Het stelt u in staat uw publiek beter te bereiken

Wanneer u een website maakt, denk dan aan uw doelpubliek. Ook al richt u zich op een specifieke sector, niet alle klanten zullen in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn. Het mooie van een interactieve aanpak is dat u dat selectieproces nog specifieker kunt maken en klanten alleen een smal interessegebied kunt laten zien.

4) Een verbetering in de game-industrie

Een ander voordeel van interactief webdesign is dat u spelletjes kunt maken die online gespeeld kunnen worden. Het staat uw klanten toe om niet alleen met u maar ook met hun vrienden te verbinden.

5) Het zorgt voor een fantastische leerervaring

Interactieve websites zijn uitstekend om te leren. Ze verhogen uw concentratie en focus, en als zodanig, maken ze uw leerervaring beter. Dit is vooral belangrijk voor jonge studenten. In wezen stellen interactieve websites kinderen in staat om te leren communiceren met digitale technologie.

6) Ontwikkeling van online winkelen

Online winkels zijn een van de belangrijkste onderdelen van 90% van de websites vandaag. Het interactieve webontwerp maakt online winkelen veel gemakkelijker aangezien het meer opties aan uw klanten verstrekt.

7) Interactieve websites zijn gemakkelijk te updaten

Als u een statische website laat maken vanaf nul, moet u vertrouwen op uw programmeur om de veranderingen aan te brengen die u wilt zien. Echter, met interactieve technologie, kunt u gemakkelijk zelf updates maken, zelfs zonder enige kennis van IT.

8) Het staat een veelheid van opties toe

Het hebben van een website die werkt op een server-client en client-server zijde creëert mogelijkheden. Het laat een veelheid aan opties toe die een statische website doorgaans ontbeert. Door gebruik te maken van databases kunt u zowel een fijnere digitale ervaring bieden aan uw klanten, terwijl u ook gegevens van deze gebruikers kunt verzamelen.

De voors en tegens van interactief webontwerp

Weet wanneer u interactief webdesign moet gebruiken

Hoewel interactief webdesign er leuk uitziet, moet u het alleen gebruiken wanneer u het echt nodig hebt. Enkele voorbeelden waar u zeker interactief webdesign kunt implementeren zijn:

  • Polls
  • Quizzen
  • Enquêtes
  • Beoordelingen

Dat is waar het echt zijn bruikbaarheid toont.

De nadelen van interactief webdesign

Ik ben er zeker van dat op dit punt interactief webdesign u een fantastisch idee lijkt. Laten we echter eens kijken naar een aantal redenen waarom u zou moeten twijfelen bij het overwegen van deze aanpak.

1) Het gebruikt flash

De meerderheid van interactieve websites maakt gebruik van flash technologie. Hoewel de opties die u krijgt met flash misschien overtuigend klinken, is de waarheid dat het langzaam verouderd raakt. Een studie heeft aangetoond dat flash technologie een webgebruik had van meer dan 80%. Ongeveer tien jaar geleden zou je het waarschijnlijk op bijna elke website aantreffen. Tegenwoordig is het gebruik ervan echter gedaald tot minder dan 17%.

Als gevolg hiervan heeft Google besloten om flash tegen het einde van het jaar 2020 volledig uit Google Chrome te verwijderen. Met dat in het achterhoofd zullen alle interactieve websites die gebaseerd zijn op flash-technologie de komende jaren niet meer werken. U zult dus een andere aanpak moeten vinden.

2) Het is ingewikkeld, en het kost meer

Het maken van interactieve websites is een spannende taak, maar het vergt veel meer tijd en moeite dan mensen verwachten. En bovenal is het duur. Tegenwoordig kunt u een mooie statische website hebben voor iets minder dan $100. Dus als u een krap budget heeft, zijn interactieve webontwerpen misschien niet de beste keuze.

De voors en tegens van interactief webontwerp

3) Negatieve opmerkingen van gebruikers kunnen uw reputatie schaden

Houd in gedachten dat wanneer u gebruikers toestaat om te communiceren en met u te communiceren door opmerkingen op uw website achter te laten, dit zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor uw bedrijf. Hoewel u die feedback zeker kunt gebruiken om de functies van uw website te verbeteren, kan het ook een rol spelen in het schaden van uw online reputatie, aangezien die opmerkingen zichtbaar zullen zijn voor iedereen om te zien.

4) Interactieve websites kunnen haperen

Zodra u een afgewerkt product heeft, zal alles er goed uitzien. Echter, de weg tot je dat punt bereikt kan heel rotsachtig zijn. Een interactieve website stelt uw gebruikers in staat om input te geven, wat soms tot fouten kan leiden als het niet correct gebeurt. Aangezien er geen vast aantal pagina’s is, kan dit leiden tot onvoorziene problemen die moeten worden aangepakt voordat uw website weer naar behoren kan functioneren.

5) Interactieve websites hebben meer tijd nodig om te laden

Een statische website laadt veel sneller. Het voordeel van een vast aantal pagina’s is dat deze altijd in hetzelfde tijdsbestek laadt. Maar omdat een interactieve website vol zit met animaties, zal dit het laden vertragen en uw gebruikers kunnen daar gefrustreerd van raken.

6) Re-design wordt veel ingewikkelder

Als u besluit om uw website te herontwerpen of te veranderen, zal dit moeilijker zijn op zoveel niveaus. Afhankelijk van wat u wilt updaten of verwijderen, kan het proces exponentieel moeilijker worden. Houd er ook rekening mee dat om uw website met succes te updaten, u iemand nodig heeft met veel vaardigheden en ervaring in het lezen en analyseren van ingewikkelde codes.

7) Optimalisatie voor de mobiele omgeving

Tegenwoordig is het een standaard dat elke website geoptimaliseerd is voor een mobiele omgeving. Als het gaat om statische websites is dat een fluitje van een cent. Responsive design maakt alles eenvoudiger, en de code is veel eenvoudiger om mee te werken.

Bij interactief webdesign moet je echter goed nadenken over de gebruiksvriendelijkheid. Niet alle opties zullen er op de pc en op mobiel hetzelfde uitzien en op dezelfde manier worden gebruikt. Met dat in het achterhoofd zullen sommige opties die meer ruimte innemen verwijderd of volledig veranderd moeten worden om zich aan te passen aan de kleinere afmetingen van mobiele schermen.

8) Veiligheid

Statische websites hebben alleen server-to-client communicatie, en ze maken geen gebruik van database connectiviteit. Interactieve websites daarentegen zijn het tegenovergestelde. Om deze reden kan de veiligheid in het gedrang komen.

De voors en tegens van interactief webontwerp

Bovendien gebruiken ze ook veel query’s bij de communicatie met databases. Server-side programmering zoals PHP, JSP, Asp.NET, enz. zorgt voor een grote veelzijdigheid, maar het heeft ook zijn deel van de nadelen.

Heeft u een interactief webdesign nodig?

Vraag jezelf af of je echt een interactief webdesign nodig hebt. Bedenk dat u in wezen een digitale ervaring creëert voor uw gebruikers. Hoewel het er geweldig uit kan zien en veel opties kan bieden, als je het niet echt nodig hebt, kan het gewoon een verspilling van tijd, geld en ruimte zijn.

Uw gebruikers kunnen gefrustreerd raken bij de interactie met de website, vooral als het hen niet echt iets oplevert dat ze anders niet zouden hebben gekregen van een statische website.

De voors en tegens van Interactief Web Ontwerp Gemakkelijk Gemaakt

Er zijn veel ups en downs als het gaat om de toepassing van deze aanpak. Persoonlijk houd ik van interactieve webontwerpen, maar als programmeur weet ik hoeveel vaardigheden en kennis het vereist om het succesvol te implementeren. Dus, om het allemaal samen te vatten:

  • Je kunt het publiek gemakkelijker aanspreken
  • Interactieve websites geven waardevolle feedback, maar kunnen ook schadelijk zijn voor uw online reputatie
  • Gebruikers krijgen meer aantrekkelijke opties, maar het creatieproces is ingewikkeld en kostbaar
  • De gebruikerservaring wordt verbeterd, maar de laadtijd en het browsen zullen meer tijd in beslag nemen
  • Server-side programmering maakt meer mogelijkheden mogelijk, maar dit leidt tegelijkertijd tot veiligheidsproblemen
  • Flash-technologie wordt uit de online-ervaring verwijderd

Hopelijk hebt u nu een beter inzicht gekregen in de voor- en nadelen van interactief webdesign.

You may also like

Een creatief ontwerp bestellen is eenvoudig en gegarandeerd!
Twee pluspunten waar iedereen van houdt.

Start nu
Deel deze pagina