Home Design Guides Wat is de Gulden Snede verhouding en waarom zou je het gebruiken in design

Wat is de Gulden Snede verhouding en waarom zou je het gebruiken in design

by Christiaan

Wat is de Gulden Snede verhouding en waarom zou je het gebruiken in design

Tussen de vele mysterieuze termen en uitdrukkingen uit de wereld van design en marketing, kom je vroeg of laat het kunst- en wiskunde-gerelateerde concept van de “Gulden Snede” tegen. Misschien heb je nog nooit van dit concept gehoord, maar als je niet weet wat het eigenlijk betekent, zijn wij hier om het je op een eenvoudige manier uit te leggen. In dit artikel zullen we ook uitleggen hoe je de gulden snede kunt toepassen in al je ontwerpprojecten.

Wat is de Gulden Snede?

Golden Ratio

Beeld bron: Idfive

De “gulden snede” combineert inzichten uit de natuur, kunst en wiskunde, waardoor ontwerpers het kunnen toepassen op hun producten. Golden’ verwijst naar de meest briljante, beste en perfecte kwaliteit, terwijl ‘ratio’, in dit geval, verwijst naar een vorm of figuur die duidelijke verhoudingen in zich heeft. De gulden snede is iets dat door tal van ontwerpers is gebruikt, waaronder de bedenkers van het Pepsi-logo, de piramiden in Gizeh, het Parthenon in Athene, de Eiffeltoren, en zelfs de Mona Lisa.

Wat is de waarde en hoe is die afgeleid?

Kort gezegd verwijst de “gulden snede” (ook bekend als de “gulden rechthoek”, “gulden middenweg”, “gulden snede”, “goddelijke proportie” of de Griekse letter “Phi”) naar het specifieke getal dat een vorm met de exacte proportie aanduidt, namelijk 1 – 1,618. Hoe verbijsterend het ook mag lijken, op de een of andere manier is deze verhouding ongelooflijk succesvol gebleken. Het werd afgeleid door Leonardo Fibonacci, een Italiaanse wiskundige die in 1170 in Rome werd geboren.

Voor ontwerpers die besluiten deze regel op hun kunstwerken toe te passen, is dit hoe het proces gewoonlijk verloopt. De gulden snede bestaat wanneer een lijn in twee delen wordt verdeeld en het langere deel (a) gedeeld door het kleinere deel (b) gelijk is aan de som van (a) + (b) gedeeld door (a), die beide gelijk zijn aan 1,618.

Dan, hier wordt het nog ingewikkelder. Als je de gulden snede neemt en in elk vierkant een boog tekent van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek, dan krijg je de eerste kromming van de Gulden Spiraal (of Fibonacci-reeks). Elk getal in de Fibonacci-reeks is de som van de twee getallen ervoor. Daarom zijn de eerste 10 leden van de reeks: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Hetzelfde patroon gaat oneindig door.

Gulden snede en ontwerp

Bij het ontwerpen komt de gulden snede vooral neer op de kwestie van esthetiek. Wanneer je het toepast, geeft het je werk direct een gevoel van kunstzinnigheid. Het doel van de gulden snede was goed doordacht om een gevoel van harmonie en ongedwongen, eeuwige schoonheid te creëren. Wat nog interessanter is, is dat ons lichaam en gezicht ook van nature de wiskundige regel van de gulden snede volgen.

Onze hersenen zijn er op ingesteld om de voorkeur te geven aan voorwerpen en beelden die de gulden snede volgen boven andere, dus het is helemaal aan jou of je die wilt gebruiken in je ontwerp of niet. Houd er echter rekening mee dat als het eenmaal gebruikt is, dit consequenties kan hebben voor de hersenen van uw klant die verder gaan dan zijn of haar cognitie. Uiteindelijk is de gulden snede een krachtig instrument waarmee u de juiste emotionele en visuele boodschap kunt overbrengen. Het leidt de aandacht van uw ontvanger naar gebieden waar hij of zij het meest waarschijnlijk naar zal kijken en zich op zal concentreren, en deze kennis is er een die uitsluitend gebaseerd is op natuurwetten, waar evenwicht en de juiste schalen aangeboren zijn.

Gouden Vormen voor gebruik

Nu we besproken hebben wat de gulden snede is, is de volgende vraag die je misschien wilt stellen, hoe kun je het in de praktijk gebruiken? Uiteindelijk hoeven ontwerpers geen echte wiskundigen te zijn. Toch kan de toepassing van de gulden snede echt nuttig zijn voor het werk dat ze maken.

De gulden snede zal er altijd zijn om te gebruiken, of je nu wilt of niet. Als je besluit dat het tijd is om het toe te passen om je ontwerp te verbeteren, zorg er dan voor dat je nota neemt van de beste tips voor het gebruik van de gulden snede in je ontwerpprojecten. Een van de eerste dingen die je erover moet weten is dat de gulden snede vaak wordt weergegeven in de vorm van een spiraal, cirkel of driehoek.

Lay-out afmetingen instellen met de gulden snede

Layout dimensions with Golden Ratio

Als het gaat om het toepassen van het concept in design, begin dan met het opzetten van de achtergrond door gebruik te maken van een raster dat gebaseerd is op de verhouding om de initiële harmonie van het beeld te creëren. Het is mogelijk dat je al een oog hebt voor het maken van projecten volgens de gulden snede norm en dat je er intuïtief mee kunt werken. Het is echter nooit een slecht idee om van tijd tot tijd je vaardigheden te testen om tot een authentiek perfect ontwerp te komen. Je doel hier is om een ontwerp te maken dat past bij de ideale vorm van de gulden snede. Door deze regel te gebruiken, kun je een logo, koptekst, of een ander soort ontwerp maken.

Om te beginnen, neem je een typische lay-out van 960 pixels breed en deel je die door 1,618. Je krijgt dan 594, en dit moet de hoogte van de lay-out worden. Nadat je de verdere schematische stappen van de gulden snede creatie hebt doorlopen (de layout in twee kolommen breken, etc.) heb je je allereerste, op maat gemaakte harmonie van een ontwerp.

Logo ontwerpmet gebruik van gulden snede

Logo design using Golden Ratio

Beeld bron: Apiumhub

Wanneer u echter een logo maakt, zorg er dan voor dat u grotere vierkanten zoals eenheid 8 en 13 gebruikt om de lay-outs te definiëren. Gebruik in plaats daarvan kleinere vierkanten van eenheid 1, 2 of 3 om de ruimte tussen de vakken en de inhoud te definiëren.

Helaas zijn de toepassingen voor print en web design projecten vaak minder precies dan het exacte Fibonacci getal. Daarom hebben sommige ontwerpers de neiging om de getallen af te ronden voor rasters die gemakkelijker zijn om mee te werken. Toch is het altijd het beste om perfect precies te zijn met je project om op te vallen!

Gebruik van de Gulden Snede in Typografie

De wetenschap van het gebruik van de gulden snede om precieze typografische verhoudingen te bepalen, zoals lettergrootte, regelhoogte en de bijbehorende spatiëring, wordt eigenlijk beschouwd als een vrij goed idee! Het dient niet alleen als een basis voor aangename ontwerpen, maar maakt het ook mogelijk om dynamische en geproportioneerde lay-outs te creëren. Dit precisieniveau was vroeger gewoon niet mogelijk. Daarom kunt u ook overwegen het concept toe te passen bij het creëren van een basisraster of hiërarchische schaal voor nieuwe typografie.

Afstand tussen inhoud bepalen met de Gulden Snede

Hoe zit het met de spatiëring? Dit essentiële element van elk ontwerp, laat het eindresultaat zeker schitteren. Het bepalen van de ruimte tussen elementen, indien uitgevoerd met het ‘gulden snede’ diagram, zal ervoor zorgen dat de verhoudingen goed berekend en onberispelijk zijn. Voel je vrij om meerdere diagrammen over elkaar te leggen als je te maken hebt met meerdere elementen, en gebruik ze om de grootte en plaatsing van elk element te bepalen om een goed geproportioneerd eindproductontwerp te garanderen.

Hulpmiddelen bij het gebruik van de gulden snede

Hoewel de toepassing van de gulden snede een uitdaging kan lijken, zijn er vele betrouwbare en geweldige tools die je kunnen helpen bij het maken van een onvergetelijk ontwerp, of het nu voor je logo, product of website banner is, noem maar op. Specifieke namen van deze gereedschappen zijn onder andere:

 • De Phiculator: U kunt een willekeurig getal invoeren en de bijbehorende waarde van de gulden snede krijgen.
 • De Gulden Snede Typografie Calculator: Hiermee kunt u een schaal maken op basis van een basislettertype en -grootte.
 • De Gulden Snede Sjabloon: Hier kunt u een vectorsjabloon downloaden dat klaar is voor gebruik.
 • De Gouden Verhouding Wireframing Template: Gebruik dit om lagen te krijgen voor een curve, cirkel of vierkant.
 • De Gulden Snede Calculator: Gebruik dit om de verhouding te berekenen met een set getallen
 • De Gulden Rechthoek Calculator: Dit is een andere optie naast de Gulden Snede Calculator. Het geeft je afmetingen voor buitenste en binnenste gouden rechthoeken voor een willekeurig getal.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om het idee achter de gulden snede te begrijpen en te begrijpen hoe het kan worden toegepast op ontwerpen. Aan wat voor creatief project je ook werkt, je kunt er zeker van zijn dat de toepassing van de gulden snede echt zal resulteren in een mooi en kwalitatief hoogstaand ontwerp.

Tussen de vele mysterieuze termen en uitdrukkingen uit de wereld van design en marketing, zul je vroeg of laat het kunst- en wiskunde-gerelateerde concept van de “Gulden Snede” tegenkomen. Misschien heb je nog nooit van dit concept gehoord, misschien ook niet, maar als je niet weet wat het eigenlijk betekent, dan leggen wij het je hier op een eenvoudige manier uit. In dit artikel zullen we ook uitleggen hoe je de gulden snede kunt toepassen in al je ontwerpprojecten.

Wat is de Gulden Snede?

What is a Golden Ratio

Beeld bron: Idfive

De “gulden snede” combineert inzichten uit de natuur, kunst en wiskunde, waardoor ontwerpers het kunnen toepassen op hun producten. Golden’ verwijst naar de meest briljante, beste en perfecte kwaliteit, terwijl ‘ratio’, in dit geval, verwijst naar een vorm of figuur die duidelijke verhoudingen in zich heeft. De gulden snede is iets dat door tal van ontwerpers is gebruikt, waaronder de bedenkers van het Pepsi-logo, de piramiden in Gizeh, het Parthenon in Athene, de Eiffeltoren, en zelfs de Mona Lisa.

Wat is de waarde en hoe is die afgeleid?

Kort gezegd verwijst de “gulden snede” (ook bekend als de “gulden rechthoek”, “gulden middenweg”, “gulden snede”, “goddelijke proportie” of de Griekse letter “Phi”) naar het specifieke getal dat een vorm met de exacte proportie aanduidt, namelijk 1 – 1,618. Hoe verbijsterend het ook mag lijken, op de een of andere manier is deze verhouding ongelooflijk succesvol gebleken. Het werd afgeleid door Leonardo Fibonacci, een Italiaanse wiskundige die in 1170 in Rome werd geboren.

Voor ontwerpers die besluiten deze regel op hun kunstwerken toe te passen, is dit hoe het proces gewoonlijk verloopt. De gulden snede bestaat wanneer een lijn in twee delen wordt verdeeld en het langere deel (a) gedeeld door het kleinere deel (b) gelijk is aan de som van (a) + (b) gedeeld door (a), die beide gelijk zijn aan 1,618.

Dan, hier wordt het nog ingewikkelder. Als je de gulden snede neemt en in elk vierkant een boog tekent van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek, dan krijg je de eerste kromming van de Gulden Spiraal (of Fibonacci-reeks). Elk getal in de Fibonacci-reeks is de som van de twee getallen ervoor. Daarom zijn de eerste 10 leden van de reeks: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Hetzelfde patroon gaat oneindig door.

Gulden snede en ontwerp

Bij het ontwerpen komt de gulden snede vooral neer op de kwestie van esthetiek. Wanneer je het toepast, geeft het je werk direct een gevoel van kunstzinnigheid. Het doel van de gulden snede was goed doordacht om een gevoel van harmonie en ongedwongen, eeuwige schoonheid te creëren. Wat nog interessanter is, is dat ons lichaam en gezicht ook van nature de wiskundige regel van de gulden snede volgen.

Onze hersenen zijn er op ingesteld om de voorkeur te geven aan voorwerpen en beelden die de gulden snede volgen boven andere, dus het is helemaal aan jou of je die wilt gebruiken in je ontwerp of niet. Houd er echter rekening mee dat als het eenmaal gebruikt is, dit consequenties kan hebben voor de hersenen van uw klant die verder gaan dan zijn of haar cognitie. Uiteindelijk is de gulden snede een krachtig instrument waarmee u de juiste emotionele en visuele boodschap kunt overbrengen. Het leidt de aandacht van uw ontvanger naar gebieden waar hij of zij het meest waarschijnlijk naar zal kijken en zich op zal concentreren, en deze kennis is er een die uitsluitend gebaseerd is op natuurwetten, waar evenwicht en de juiste schalen aangeboren zijn.

Gouden Vormen voor gebruik

Nu we besproken hebben wat de gulden snede is, is de volgende vraag die je misschien wilt stellen, hoe kun je het in de praktijk gebruiken? Uiteindelijk hoeven ontwerpers geen echte wiskundigen te zijn. Toch kan de toepassing van de gulden snede echt nuttig zijn voor het werk dat ze maken.

De gulden snede zal er altijd zijn om te gebruiken, of je nu wilt of niet. Als je besluit dat het tijd is om het toe te passen om je ontwerp te verbeteren, zorg er dan voor dat je nota neemt van de beste tips voor het gebruik van de gulden snede in je ontwerpprojecten. Een van de eerste dingen die je erover moet weten is dat de gulden snede vaak wordt weergegeven in de vorm van een spiraal, cirkel of driehoek.

Lay-out afmetingen instellen met de gulden snede

Setting Layout dimensions with Golden Ratio

Als het gaat om het toepassen van het concept in design, begin dan met het opzetten van de achtergrond door gebruik te maken van een raster dat gebaseerd is op de verhouding om de initiële harmonie van het beeld te creëren. Het is mogelijk dat je al een oog hebt voor het maken van projecten volgens de gulden snede norm en dat je er intuïtief mee kunt werken. Het is echter nooit een slecht idee om van tijd tot tijd je vaardigheden te testen om tot een authentiek perfect ontwerp te komen. Je doel hier is om een ontwerp te maken dat past bij de ideale vorm van de gulden snede. Door deze regel te gebruiken, kun je een logo, koptekst, of een ander soort ontwerp maken.

Om te beginnen, neem je een typische lay-out van 960 pixels breed en deel je die door 1,618. Je krijgt dan 594, en dit moet de hoogte van de lay-out worden. Nadat je de verdere schematische stappen van de gulden snede creatie hebt doorlopen (de layout in twee kolommen breken, etc.) heb je je allereerste, op maat gemaakte harmonie van een ontwerp.

Logo ontwerp met gebruik van gulden snede

Logo design using Golden Ratio

Beeld bron: Apiumhub

Wanneer u echter een logo maakt, zorg er dan voor dat u grotere vierkanten zoals eenheid 8 en 13 gebruikt om de lay-outs te definiëren. Gebruik in plaats daarvan kleinere vierkanten van eenheid 1, 2 of 3 om de ruimte tussen de vakken en de inhoud te definiëren.

Helaas zijn de toepassingen voor print en web design projecten vaak minder precies dan het exacte Fibonacci getal. Daarom hebben sommige ontwerpers de neiging om de getallen af te ronden voor rasters die gemakkelijker zijn om mee te werken. Toch is het altijd het beste om perfect precies te zijn met je project om op te vallen!

Gebruik van de Gulden Snede in Typografie

De wetenschap van het gebruik van de gulden snede om precieze typografische verhoudingen te bepalen, zoals lettergrootte, regelhoogte en de bijbehorende spatiëring, wordt eigenlijk beschouwd als een vrij goed idee! Het dient niet alleen als een basis voor aangename ontwerpen, maar maakt het ook mogelijk om dynamische en geproportioneerde lay-outs te creëren. Dit precisieniveau was vroeger gewoon niet mogelijk. Daarom kunt u ook overwegen het concept toe te passen bij het creëren van een basisraster of hiërarchische schaal voor nieuwe typografie.

Afstand tussen inhoud bepalen met de Gulden Snede

Hoe zit het met de spatiëring? Dit essentiële element van elk ontwerp, laat het eindresultaat zeker schitteren. Het bepalen van de ruimte tussen elementen, indien uitgevoerd met het ‘gulden snede’ diagram, zal ervoor zorgen dat de verhoudingen goed berekend en onberispelijk zijn. Voel je vrij om meerdere diagrammen over elkaar te leggen als je te maken hebt met meerdere elementen, en gebruik ze om de grootte en plaatsing van elk element te bepalen om een goed geproportioneerd eindproductontwerp te garanderen.

Hulpmiddelen bij het gebruik van de gulden snede

Hoewel de toepassing van de gulden snede een uitdaging kan lijken, zijn er vele betrouwbare en geweldige tools die je kunnen helpen bij het maken van een onvergetelijk ontwerp, of het nu voor je logo, product of website banner is, noem maar op. Specifieke namen van deze gereedschappen zijn onder andere:

 • De Phiculator: U kunt een willekeurig getal invoeren en de bijbehorende waarde van de gulden snede krijgen.
 • De Gulden Snede Typografie Calculator: Hiermee kunt u een schaal maken op basis van een basislettertype en -grootte.
 • De Gulden Snede Sjabloon: Hier kunt u een vectorsjabloon downloaden dat klaar is voor gebruik.
 • De Gouden Verhouding Wireframing Template: Gebruik dit om lagen te krijgen voor een curve, cirkel of vierkant.
 • De Gulden Snede Calculator: Gebruik dit om de verhouding te berekenen met een set getallen
 • De Gulden Rechthoek Calculator: Dit is een andere optie naast de Gulden Snede Calculator. Het geeft je afmetingen voor buitenste en binnenste gouden rechthoeken voor een willekeurig getal.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om het idee achter de gulden snede te begrijpen en te begrijpen hoe het kan worden toegepast op ontwerpen. Aan wat voor creatief project je ook werkt, je kunt er zeker van zijn dat de toepassing van de gulden snede echt zal resulteren in een mooi en kwalitatief hoogstaand ontwerp.

Wat is de Gulden Snede en waarom zou je het gebruiken in design

Tussen de vele mysterieuze termen en uitdrukkingen uit de wereld van design en marketing, zul je vroeg of laat het kunst en wiskunde gerelateerde concept van de “Gulden Snede” tegenkomen. Misschien heb je nog nooit van dit concept gehoord, maar als je niet weet wat het eigenlijk betekent, zijn wij hier om het je op een eenvoudige manier uit te leggen. In dit artikel zullen we ook uitleggen hoe je de gulden snede kunt toepassen in al je ontwerpprojecten.

Wat is de Gulden Snede?

Wat is de Gulden Snede verhouding en waarom zou je het gebruiken in design

Beeld bron: Idfive

De “gulden snede” combineert inzichten uit de natuur, kunst en wiskunde, waardoor ontwerpers het kunnen toepassen op hun producten. Golden’ verwijst naar de meest briljante, beste en perfecte kwaliteit, terwijl ‘ratio’, in dit geval, verwijst naar een vorm of figuur die duidelijke verhoudingen in zich heeft. De gulden snede is iets dat door tal van ontwerpers is gebruikt, waaronder de bedenkers van het Pepsi-logo, de piramiden in Gizeh, het Parthenon in Athene, de Eiffeltoren, en zelfs de Mona Lisa.

Wat is de waarde en hoe is die afgeleid?

Kort gezegd verwijst de “gulden snede” (ook bekend als de “gulden rechthoek”, “gulden middenweg”, “gulden snede”, “goddelijke proportie” of de Griekse letter “Phi”) naar het specifieke getal dat een vorm met de exacte proportie aanduidt, namelijk 1 – 1,618. Hoe verbijsterend het ook mag lijken, op de een of andere manier is deze verhouding ongelooflijk succesvol gebleken. Het werd afgeleid door Leonardo Fibonacci, een Italiaanse wiskundige die in 1170 in Rome werd geboren.

Voor ontwerpers die besluiten deze regel op hun kunstwerken toe te passen, is dit hoe het proces gewoonlijk verloopt. De gulden snede bestaat wanneer een lijn in twee delen wordt verdeeld en het langere deel (a) gedeeld door het kleinere deel (b) gelijk is aan de som van (a) + (b) gedeeld door (a), die beide gelijk zijn aan 1,618.

Dan, hier wordt het nog ingewikkelder. Als je de gulden snede neemt en in elk vierkant een boog tekent van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek, dan krijg je de eerste kromming van de Gulden Spiraal (of Fibonacci-reeks). Elk getal in de Fibonacci-reeks is de som van de twee getallen ervoor. Daarom zijn de eerste 10 leden van de reeks: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. Hetzelfde patroon gaat oneindig door.

Gulden snede en ontwerp

Bij het ontwerpen komt de gulden snede vooral neer op de kwestie van esthetiek. Wanneer je het toepast, geeft het je werk direct een gevoel van kunstzinnigheid. Het doel van de gulden snede was goed doordacht om een gevoel van harmonie en ongedwongen, eeuwige schoonheid te creëren. Wat nog interessanter is, is dat ons lichaam en gezicht ook van nature de wiskundige regel van de gulden snede volgen.

Onze hersenen zijn er op ingesteld om de voorkeur te geven aan voorwerpen en beelden die de gulden snede volgen boven andere, dus het is helemaal aan jou of je die wilt gebruiken in je ontwerp of niet. Houd er echter rekening mee dat als het eenmaal gebruikt is, dit consequenties kan hebben voor de hersenen van uw klant die verder gaan dan zijn of haar cognitie. Uiteindelijk is de gulden snede een krachtig instrument waarmee u de juiste emotionele en visuele boodschap kunt overbrengen. Het leidt de aandacht van uw ontvanger naar gebieden waar hij of zij het meest waarschijnlijk naar zal kijken en zich op zal concentreren, en deze kennis is er een die uitsluitend gebaseerd is op natuurwetten, waar evenwicht en de juiste schalen aangeboren zijn.

Gouden Vormen voor gebruik

Nu we besproken hebben wat de gulden snede is, is de volgende vraag die je misschien wilt stellen, hoe kun je het in de praktijk gebruiken? Uiteindelijk hoeven ontwerpers geen echte wiskundigen te zijn. Toch kan de toepassing van de gulden snede echt nuttig zijn voor het werk dat ze maken.

De gulden snede zal er altijd zijn om te gebruiken, of je nu wilt of niet. Als je besluit dat het tijd is om het toe te passen om je ontwerp te verbeteren, zorg er dan voor dat je nota neemt van de beste tips voor het gebruik van de gulden snede in je ontwerpprojecten. Een van de eerste dingen die je erover moet weten is dat de gulden snede vaak wordt weergegeven in de vorm van een spiraal, cirkel of driehoek.

Lay-out afmetingen instellen met de gulden snede

Wat is de Gulden Snede verhouding en waarom zou je het gebruiken in design

Als het gaat om het toepassen van het concept in design, begin dan met het opzetten van de achtergrond door gebruik te maken van een raster dat gebaseerd is op de verhouding om de initiële harmonie van het beeld te creëren. Het is mogelijk dat je al een oog hebt voor het maken van projecten volgens de gulden snede norm en dat je er intuïtief mee kunt werken. Het is echter nooit een slecht idee om van tijd tot tijd je vaardigheden te testen om tot een authentiek perfect ontwerp te komen. Je doel hier is om een ontwerp te maken dat past bij de ideale vorm van de gulden snede. Door deze regel te gebruiken, kun je een logo, koptekst, of een ander soort ontwerp maken.

Om te beginnen, neem je een typische lay-out van 960 pixels breed en deel je die door 1,618. Je krijgt dan 594, en dit moet de hoogte van de lay-out worden. Nadat je de verdere schematische stappen van de gulden snede creatie hebt doorlopen (de layout in twee kolommen breken, etc.) heb je je allereerste, op maat gemaakte harmonie van een ontwerp.

Logo ontwerp met gebruik van gulden snede

Wat is de Gulden Snede verhouding en waarom zou je het gebruiken in design

Beeld bron: Apiumhub

Wanneer u echter een logo maakt, zorg er dan voor dat u grotere vierkanten zoals eenheid 8 en 13 gebruikt om de lay-outs te definiëren. Gebruik in plaats daarvan kleinere vierkanten van eenheid 1, 2 of 3 om de ruimte tussen de vakken en de inhoud te definiëren.

Helaas zijn de toepassingen voor print en web design projecten vaak minder precies dan het exacte Fibonacci getal. Daarom hebben sommige ontwerpers de neiging om de getallen af te ronden voor rasters die gemakkelijker zijn om mee te werken. Toch is het altijd het beste om perfect precies te zijn met je project om op te vallen!

Gebruik van de Gulden Snede in Typografie

De wetenschap van het gebruik van de gulden snede om precieze typografische verhoudingen te bepalen zoals lettergrootte, regelhoogte en bijbehorende spatiëring wordt eigenlijk beschouwd als een vrij goed idee! Het dient niet alleen als een basis voor aangename ontwerpen, maar maakt het ook mogelijk om dynamische en geproportioneerde lay-outs te creëren. Dit precisieniveau was vroeger gewoon niet mogelijk. Daarom kunt u ook overwegen het concept toe te passen bij het creëren van een basisraster of hiërarchische schaal voor nieuwe typografie.

Afstand tussen inhoud bepalen met de Gulden Snede

Hoe zit het met de spatiëring? Dit essentiële element van elk ontwerp, laat het eindresultaat zeker schitteren. Het bepalen van de ruimte tussen elementen, indien uitgevoerd met het ‘gulden snede’ diagram, zal ervoor zorgen dat de verhoudingen goed berekend en onberispelijk zijn. Voel je vrij om meerdere diagrammen over elkaar te leggen als je te maken hebt met meerdere elementen, en gebruik ze om de grootte en plaatsing van elk element te bepalen om een goed geproportioneerd eindproductontwerp te garanderen.

Hulpmiddelen bij het gebruik van de gulden snede

Hoewel de toepassing van de gulden snede een uitdaging kan lijken, zijn er vele betrouwbare en geweldige tools die je kunnen helpen bij het maken van een onvergetelijk ontwerp, of het nu voor je logo, product of website banner is, noem maar op. Specifieke namen van deze gereedschappen zijn onder andere:

 • De Phiculator: U kunt een willekeurig getal invoeren en de bijbehorende waarde van de gulden snede krijgen.
 • De Gulden Snede Typografie Calculator: Hiermee kunt u een schaal maken op basis van een basislettertype en -grootte.
 • De Gulden Snede Sjabloon: Hier kunt u een vectorsjabloon downloaden dat klaar is voor gebruik.
 • De Gouden Verhouding Wireframing Template: Gebruik dit om lagen te krijgen voor een curve, cirkel of vierkant.
 • De Gulden Snede Calculator: Gebruik dit om de verhouding te berekenen met een set getallen
 • De Gulden Rechthoek Calculator: Dit is een andere optie naast de Gulden Snede Calculator. Het geeft je afmetingen voor buitenste en binnenste gulden rechthoeken voor een willekeurig getal.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om het idee achter de gulden snede te begrijpen en te begrijpen hoe het kan worden toegepast op ontwerpen. Aan wat voor creatief project je ook werkt, je kunt er zeker van zijn dat de toepassing van de gulden snede echt zal resulteren in een mooi en kwalitatief hoogstaand ontwerp.

You may also like

Een creatief ontwerp bestellen is eenvoudig en gegarandeerd!
Twee pluspunten waar iedereen van houdt.

Start nu
Deel deze pagina